Een levendige marktplaats voor streekproducten
Voor het Blue Food Centrum Wieringen hebben wij subsidie van het Rijk gekregen. De raad heeft hiervoor ook geld als cofinanciering gereserveerd. Deze nieuwe organisatie gaat ervoor zorgen dat de Noordzeevis die aankomt in de haven van Den Oever beschikbaar komt voor ondernemers in korte ketens als een streekproduct; Blue Food Wieringen. Hiermee creëren we een levendige marktplaats voor streekproducten en ook een duurzame basis voor de toekomst van de visserij en de lokale gemeenschap.
Blue Food Centrum Wieringen (BFCW)
Het Blue Food Centrum Wieringen zorgt voor een levendige haven waar bezoekers kunnen kennismaken met de visserij, het varend erfgoed en meer leren over het werken met vis. Den Oever zal bekender worden als visserijhaven, wat de lokale economie versterkt en meer bezoekers aantrekt die de beleving van vis en visserij willen ervaren. De zeeverse vis wordt als streekproduct aangeboden aan bedrijven en de metropool regio Amsterdam. Zo komen bedrijven en markten in contact met elkaar.
Er is al veel bereikt
Met steun van Rijksmiddelen uit het VOP en in samenwerking met betrokken ondernemers is er tot nu toe al veel bereikt. Het bidbook, dat geïnteresseerden uitnodigt om samen te werken met het BFCW, is gepubliceerd. Daarnaast is er een startakkoord getekend voor de beoogde samenwerking met de Coöperatieve Visafslag.
Ook is het convenant tussen het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en de visserijregio ‘Kop van Noord-Holland’ (gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Texel, in samenwerking met de provincie Noord-Holland) ondertekend. Er is gewerkt aan een programma van eisen en een vlekkenplan om de verschillende functies van het Blue Food Centrum Wieringen onder een dak te brengen. Het definitieve besluit over de verwerving van het vastgoed volgt in een later stadium als het verwervingsadvies gereed is.
Meer informatie
Wilt u meer weten over het Blue Food Centrum Wieringen? Lees dan ons bericht: Blue Food Centrum Wieringen gaat van start.