STELLENDAM - Vrijdag 11 oktober heeft wethouder Robert Leever, namens de Kop van Noord-Holland, samen met de bestuurders van het Bestuurlijk Platform Visserij (Urk, Hollandse Haringkust, Kop van Noord-Holland, Noord-Nederland en Zuidwest Nederland) in Stellendam zijn handtekening gezet onder het convenant voor het Visserij Ontwikkel Plan (VOP).
Starten met de uitvoering
Vorig jaar stelde het (toenmalige) ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 30 miljoen euro beschikbaar voor de visserijsector om de keten en gemeenschappen te ondersteunen bij de transitie van de visserij. Dit geld moet ten goede komen aan vis gerelateerd bedrijfsleven en gemeenschappen die geraakt worden door de ingrijpende veranderingen in de Noodzeevisserij. Met dit getekende convenant komt het geld beschikbaar voor de projecten.
Wat staat er in het Visserij Ontwikkel Plan?
In het plan wordt beschreven op welke manier de miljoenen in de vijf visserijregio’s worden besteed. Elke regio heeft een eigen deelplan met specifieke ambities en kansrijke perspectieven voor dat gebied. Daarnaast worden er twee bovenregionale deelplannen ontwikkeld rond vernieuwing in visserij-onderwijs en de beleving van de Nederlandse visserijcultuur. Het eerste wordt ook vastgesteld in dit convenant.
Wat gaat er gebeuren in de Kop van Noord-Holland?
De Kop van Noord-Holland zet in op voedselveiligheid, nieuwe kansen voor de lokale visserij, behoud van werkgelegenheid en het beleefbaar maken van historie en eigenheid van de visserij. Vanuit het VOP is 6,2 miljoen euro bestemd voor de projecten in de regio beschikbaar.
Texel wordt hét vooruitlopende gebied voor het kweken van vis en andere zee-producten. Want daar liggen de kansen voor de toekomst van de regio. Den Helder is al eeuwenlang het kloppend hart van de visserij in deze regio. Het visserijbelevingscentrum brengt het verleden samen met nu en de toekomst.
Met het Blue Food Centrum Wieringen wordt de visserijhaven van Den Oever, met een actieve vloot van tientallen kotters en varende oude schepen, een levendig centrum voor de visserijgemeenschap. Hier kunnen mensen terecht voor verse vis uit de Noordzee, de Waddenzee, het IJsselmeer en van duurzame kweek op het land.
Ook wordt er gewerkt aan de ombouw van de vloot naar een meer flexibele en diverse visserij. Vanuit het Waddenfonds wordt gewerkt aan het rondje Waddenbaai. Deze dagtocht, vanuit de havens Oudeschild, Den Helder en Den Oever, verbindt alle hoogtepunten in de Kop.
Over het Bestuurlijk Platform Visserij
Het Bestuurlijk Platform Visserij (BPV) is een samenwerkingsverband van 18 gemeenten en 6 provincies waarbinnen de Nederlandse visserijgemeenschappen, met daaraan verbonden visclusters van bedrijvigheid, zijn geconcentreerd. Voorzitter van BPV is gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de Provincie Zeeland.